Мідійні ферми можуть дати Херсонщині прибутки та чисте море

0
5

Співробітники Херсонського державного аграрного університету повернулися з експедиції до Ягорлицької затоки, де разом з молоддю досліджували можливості створення на півдні України ферм з вирощування мідій та устриць, повідомляє ksza.ks.ua.

Мідійні ферми можуть дати Херсонщині прибутки та чисте Ð¼Ð¾Ñ€ÐµУ результаті досліджень науковці стверджують, що північно-західна частина Чорного моря України, зокрема Херсонщина, могла б добре заробляти на виробництві таких морепродуктів.

«Ми можемо споживати свої, чорноморські, мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах, — зазначає виконуючий обов’язки завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук, доцент Павло Кутіщев. — Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю у країнах, які мають вихід до Чорного моря. Статистично доведено, що жителі України можуть споживати близько 140 тисяч тонн мідійної продукції на рік, але цей ресурс задовольняє чилійська продукція».

Мідійні ферми можуть дати Херсонщині прибутки та чисте море

Мідійна ферма складається з системи горизонтальних канатів, підвішених у воді буями, на яких і «осідають» молюски. Коли мідії виростають до потрібних розмірів, їх збирають.

Фахівці переконані, що акваторія Чорного моря на півдні України є придатною для створення таких ферм завдяки сприятливим кліматичним умовам, наявності значної кількості природного корму для мідії, а також можливості отримувати високі врожаї.

До того ж вирощування мідій вигідне не тільки з економічного, але й з екологічного боку.

«Одна мідія фільтрує близько 50 – 100 літрів води на добу, — зазначає Павло Кутіщев. — Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів. Зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що у 1950-х роках до нас із баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій у Чорному морі суттєво зменшилася, а море втратило природнуможливість самоочищуватися».

Цікаво, що у 70-80-ті роки на півдні України вирощували мідій. Цим займалися фахівці із Криму, Одеської та Херсонської областей. Проте зараз марикультура в державі розвивається дуже повільно. Серед основних причин: заплутана нормативно-правова база та бюрократичні перешкоди: підприємці й фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма та можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
Пожалуйста, введите ваше имя здесь